GRILLOWANE WARZYWA

Dzisiaj będzie o grillowanych warzywach, a dokładniej o warzywach z piekarnika. W krajach śródziemnomorskich podaje się je często jako dodatek do grzanek, a grzanki do wina 🙂

MO_210912_untitled_8931

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu, tymianku, bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • dobra oliwa z oliwek

Można również grillować również czerwoną paprykę.

WYKONANIE

Bakłażana dokładnie myję i kroją w dość cienkie podłużne plastry. Solę z każdej strony i zostawiam na kwadrans w misce, żeby pobyć się goryczki. Po kwadransie plastry płukam z soli pod wodą i suszę.

MO_210909_untitled_8909

Cukinię myję, kroję w poprzeczne plasterki i układam na papierze do pieczenia leciutko natłuszczonym oliwą. Wstawiam na kilka minut pod piekarnikowy grill, by się zrumieniły. Gdy zrumienią się z jednaj strony, przekładam plasterki na drugą również do zrumienienia.

MO_210909_untitled_8906

Do szklanego naczynia wlewam kilka łyżek oliwy z oliwek, wciskam ząbek czosnku, wrzucam posiekane zioła. Do naczynia wkładam zgrillowaną cukinię.

MO_210909_untitled_8914

Na blasze układam teraz plastry bakłażana (również pomazane ciut oliwą). Zostawiam do zrumienienia, odwracam na drugą stronę.

MO_210909_untitled_8912

Gotowe bakłażany wrzucam do naczynia i mieszam z oliwą. Doprawiam solą i pieprzem.

Bakłażan i cukinia mogą wylądować w tym samym naczyniu lub w dwóch oddzielnych. Jeśli zapraszacie gości możecie przygotować jedno naczynie z cukinią, drugie z bakłażanem, a trzecie z papryką.

Warzywa podaję z bagietką i winem, naturalnie 🙂 Smacznego!

MO_210912_untitled_8934

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *