oponki serowe, czyli polska odpowiedź na hiszpańskie churros

oponki-serowe-z-cukrem-pudrem

Robiąc porządki w szafie z przepisami kulinarnymi, natrafiłam na stary zeszyt, a w nim na oponki serowe mojej Babci Józi.

Oponki przypominają mi hiszpańskie churros, choć moim zdaniem są o wiele smaczniejsze. Są także łatwiejsze w przygotowaniu niż popularne w Polsce pączki. Kalorii pewnie mają wiele, ale kto by tam liczył! W końcu trwa karnawał.

OPONKI SEROWE – SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ miękkiego masła
  • 250 g białego sera
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia.
oponki serowe

OPONKI SEROWE – WYKONANIE

Jajka wbij do miski, kolejno dodawaj cukier, masło i rozgnieciony widelcem biały ser. Na koniec dodaj mąkę z sodą. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy – rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Szklanką powycinaj kółka, a małym kieliszkiem lub zakrętką od butelki do oleju kółeczka wewnątrz.

oponki-serowe-ciasto

Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przerzucaj widelcem na drugą stronę (u mnie wystarczyła jedna minuta, by jedna strona oponki się zazłociła). W czasie smażenia oponki powinny nabrać trochę objętości. Wyjmuj je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Gdy nieco przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego!

oponki-serowe-wycinanie
oponki-serowe-smazenie
oponki-serowe-stygniecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *