Dzisiaj będzie o grillowanych warzywach, a dokładniej o warzywach z piekarnika. W krajach śródziemnomorskich podaje się je często jako dodatek do grzanek, a grzanki do wina 🙂
SKŁADNIKI
Można również grillować również czerwoną paprykę.
WYKONANIE
Bakłażana dokładnie myję i kroją w dość cienkie podłużne plastry. Solę z każdej strony i zostawiam na kwadrans w misce, żeby pobyć się goryczki. Po kwadransie plastry płukam z soli pod wodą i suszę.
Cukinię myję, kroję w poprzeczne plasterki i układam na papierze do pieczenia leciutko natłuszczonym oliwą. Wstawiam na kilka minut pod piekarnikowy grill, by się zrumieniły. Gdy zrumienią się z jednaj strony, przekładam plasterki na drugą również do zrumienienia.
Do szklanego naczynia wlewam kilka łyżek oliwy z oliwek, wciskam ząbek czosnku, wrzucam posiekane zioła. Do naczynia wkładam zgrillowaną cukinię.
Na blasze układam teraz plastry bakłażana (również pomazane ciut oliwą). Zostawiam do zrumienienia, odwracam na drugą stronę.
Gotowe bakłażany wrzucam do naczynia i mieszam z oliwą. Doprawiam solą i pieprzem.
Bakłażan i cukinia mogą wylądować w tym samym naczyniu lub w dwóch oddzielnych. Jeśli zapraszacie gości możecie przygotować jedno naczynie z cukinią, drugie z bakłażanem, a trzecie z papryką.
Warzywa podaję z bagietką i winem, naturalnie 🙂 Smacznego!