KOTLETY Z CUKINII I KASZY JAGLANEJ

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Pierwszy raz te pyszne bezmięsne kotlety jadłam podczas pobytu w pensjonacie na Warmii „Niebo do wynajęcia” (karmią tam pysznie, więc z całego serca polecam i miejsce i danie). Od razu zapytałam panie z kuchni o przepis. Nie jest on super dokładny, ale to bez znaczenia, bo czy weźmiecie 3 czy 4 łyżki kaszy jaglanej kotlety i tak się udadzą. Tak samo z przyprawami. Najważniejsze w tym przepisie to zawczasu pozbyć się nadmiaru wody z cukinii, ale najpierw dla porządku podaję składniki (na 2 osoby).

SKŁADNIKI

  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, kmin rzymski, mielona kolendra, pietruszka koperek
  • jedno jajko lub w wersji wegańskiej trochę aquafaby, czy zalewy z puszki lub wody po ugotowaniu ciecierzycy lub nic
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia.
MO_200313_untitled_2964
MO_200313_untitled_3049

WYKONANIE

Cukinię dokładnie myję i ścieram na tarce ze skórką, posypuję solą i czekam aż puści sok.

W tym czasie gotuję kaszę jaglaną (albo gotuję jej więcej na śniadanie i zostawiam na kotlety; mam wrażenie, że z takiej kaszy która postała kilka godzin lepiej się lepią). Kaszę jaglaną gotuję przez 10 minut. Wcześniej wsypuję ziarenka do garnka i przepłukuję kilka razy zimną wodą. Do kaszy nie dodaję łyżki oleju jak to jest w różnych przepisach.

Na oleju szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek.

Odciskam nadmiar soku z cukinii.

Wszystkie składniki łączę ze sobą, lepię kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju.

Podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

MO_200313_untitled_3072

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *