SZPARAGI NA ZDROWIE

MO_200307_untitled_2408-3

Szparagi mogą być daniem głównym albo przystawką. Są warzywem niskokalorycznym – mają tylko 18 kcal w 100 g. Są bogate w białko, witaminy A, B, C, K i minerały: magnez, potas, żelazo; w starożytności uważano je za roślinę leczniczą. Mogą być białe, zielone lub fioletowe; ich kolor zależy od sposobu uprawy np. białe rosną w kopcach usypanych z ziemi, nie dociera do nich światło słoneczne, więc nie wytwarzają zielonego chlorofilu. Zielone są bardziej miękkie od białych, ale i ostrzejsze w smaku. Francuzi lubią fioletowe, najwięcej szparagów jedzą Niemcy. W Polsce to warzywo staje się z roku na rok coraz bardziej popularne. Ja najczęściej robię tartę albo makaron ze szparagami. Poniżej moje przepisy.

MO_200307_untitled_2379-3

TARTA ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI

  • 1-2 pęczki szparagów

Ciasto (zamiast robić własne możecie tez kupić gotowe francuskie):

  • 300 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • trochę letniej wody.

Masa jajeczno-śmietanowa:

  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, czosnek, świeże zioła (bazylia, tymianek) dla smaku i dekoracji.
MO_190316_untitled_204603

WYKONANIE

Do melaksera wsypujemy mąkę, sól i wkładamy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy razem stopniowo dodając trochę wody, aż melakser sam „utoczy” ze składników zwartą kulę (nie może być za miękka). Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe końce łodyg, obieramy środkową część i wrzucamy do wrzątku na kilka minut (nie mogą się rozgotować).

Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Po ostygnięciu brzegi naczynia wyklejamy pozostałym ciastem. Szparagi układamy promieniście na podpieczonym spodzie i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Posypujemy ziołami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z zieloną sałatą.

MO_200307_untitled_2506-2

MAKARON ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI (na 4 osoby)

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek papryczki chili
  • olej/oliwa do smażenia
  • makaron spaghetti (około 500 g)
  • sól, pieprz, świeże zioła, parmezan dla smaku i dekoracji.
MO_200308_untitled_2693

WYKONANIE

Zaczynam od postawienia na kuchence dużego garnka z wodą na makaron. Myję szparagi, odcinam zdrewniałe końce łodyg, obieram środkową część ze skórki i wrzucamy do wrzątku na kilka minut (nie mogą się rozgotować). Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Kiedy makaron jest al dente, odlewam wodę wrzucam do niego wszystkie składniki, mieszam i wykładam na talerze. Gotowe.

Jeśli nie masz czasu upiec tarty ze szparagami czy przygotować makaronu – najprostszy sposób, aby cieszyć się tym warzywem to ugotowanie go i podanie z bułką tartą zrumienioną na maśle. Smacznego!

MO_200308_untitled_2741

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *