Racuszki

MO_200309_untitled_2857

Kto nie lubi racuszków, ręka w górę! Nie widzę. Pamiętamy je z dzieciństwa, robiła je babcia lub mama, a my wcinaliśmy aż nam się uszy trzęsły. Ach ten beztroski czas 😉

MO_200309_untitled_2828

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • trochę cukru waniliowego
  • kefir lub maślanka (opakowanie ok. 400 g)
  • 250 g mąki
  • mała łyżeczka sody
  • 3 kwaśne jabłka (lub banan w plasterkach)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania.
MO_200229_untitled_2195
MO_200309_untitled_2771

WYKONANIE

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukry i mieszamy rózgą. Dolewamy kefir lub maślankę i dosypujemy wymieszane ze sobą wcześniej mąkę z sodą. Wrzucamy pokrojone na małe kawałeczki jabłka i smażymy na złoto z obu stron na oleju. Podajemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

MO_200309_untitled_2847
MO_200309_untitled_2802

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *