Robiąc porządki w szafie z przepisami kulinarnymi, natrafiłam na stary zeszyt, a w nim na oponki serowe mojej Babci Józi.
Oponki przypominają mi hiszpańskie churros, choć moim zdaniem są o wiele smaczniejsze. Są także łatwiejsze w przygotowaniu niż popularne w Polsce pączki. Kalorii pewnie mają wiele, ale kto by tam liczył! W końcu trwa karnawał.
OPONKI SEROWE – SKŁADNIKI
OPONKI SEROWE – WYKONANIE
Jajka wbij do miski, kolejno dodawaj cukier, masło i rozgnieciony widelcem biały ser. Na koniec dodaj mąkę z sodą. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy – rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Szklanką powycinaj kółka, a małym kieliszkiem lub zakrętką od butelki do oleju kółeczka wewnątrz.
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przerzucaj widelcem na drugą stronę (u mnie wystarczyła jedna minuta, by jedna strona oponki się zazłociła). W czasie smażenia oponki powinny nabrać trochę objętości. Wyjmuj je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gdy nieco przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego!