NALEŚNIKI

Naleśniki to danie łatwe i uniwersalne. Mleczno-mączne placki można jadać na słodko i na słono. Poczatkującym przyda się przepis. Bardziej zaawansowani uzyskają odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego dosypując naprzemiennie trochę mąki i dolewając ciut mleka.

nalesniki

NALEŚNIKI CIASTO – SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 600 g mleka
  • 250 g mąki pszennej (ja zamieniam dwie łyżki pszennej na orkiszową bądź razową)
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła (opcjonalnie).
nalesniki-z-owocami
nalesniki-z-twarogiem-i-owocami

NALEŚNIKI CIASTO – WYKONANIE

Jeśli używacie miksera włóżcie do niego wszystkie składniki i zmiksujcie na gładką masę. Jeśli nie macie pod ręką żadnej maszyny, ciasto na naleśniki możecie wymieszać w wysokim garnku przy pomocy trzepaczki lub widelca. W tym przypadku należy zacząć od ubicia jajek i dodawać po kolei porcjami naprzemiennie mleko i mąkę. Jeżeli najpierw wlejecie całe mleko, a potem dosypiecie mąkę powstaną trudne do usunięcia grudki.

Ciasto naleśnikowe należy nabierać łyżką do zupy i wylewać na gorącą patelnię posmarowaną uprzednio odrobiną oleju bądź masła. Naleśniki nie mogą być zbyt grube, bo tracą smak. Należy je smażyć z dwóch stron do zrumienienia. Odkładać na talerz do ostygnięcia.

nalesniki-z-truskawkami
nalesniki-na-sniadanie

NALEŚNIKI NADZIENIE

Najczęściej spotykane dodatki do naleśników:

– Biały ser (250 g białego twarogu wymieszać z małym opakowaniem śmietany bądź jogurtu naturalnego, dodać trochę cukru waniliowego i zwykłego cukru do smaku).

– Prażone jabłka (pokrojone w kawałki jabłka wrzucić do rondelka podlać wodą, doprawić cukrem i cynamonem, uprażyć do uzyskania jednolitej masy).

– Szpinak i biały ser lub feta (opakowanie mrożonego szpinaku rozmrozić, wrzucić na patelnię z podsmażonym na maśle ząbkiem czosnku, dodać twaróg lub ser feta, doprawić do smaku).

– Sezonowe owoce i jogurt naturalny.

nalesniki-z-jablkami

Najsmaczniejsze naleśniki to te nadziane na przykład słodkim twarogiem i obsmażone z dwóch stron na masełku. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *