Ten przepis na ciasto drożdżowe jest ekspresowy i bezstresowy. Składniki szykuje się i łączy ze sobą nie dłużej niż dziesięć minut. Potem ciasto pozostawia się do wyrośnięcia na trzy godziny. Na koniec przekłada do foremek i piecze. Można zacząć rano – będzie akurat do popołudniowej herbatki.
SKŁADNIKI
Do dużej miski wsypujemy/wlewamy składniki w tej kolejności:
WYKONANIE
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika) na 3 godziny. Pamiętajcie że z drożdżami obchodzimy się jak z noworodkiem – mleko może być tylko ciepłe, nie gorące, podobnie piekarnik (zagrzewamy go troszeczkę i wyłączamy). Drożdżowe nie lubi też przeciągów, otwartych okien itp.
Po trzech godzinach, kiedy ciasto tak urośnie, że aż samo „wychodzi” z miski, dodajemy rodzynki i/lub skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do foremek keksówek (ciasto jest dosyć gęste).
Zamiast rodzynek czy pomarańczowej skórki na wierzch można położyć owoce (w lecie np. śliwki, a zimą mrożone wiśnie; najlepiej powpychać je trochę palcem pod ciasto, żeby się nie spaliły). Można też całość posypać kruszonką. Robi się ją tak: trochę mąki, cukru i masła mieszamy razem w małej miseczce, wyrabiamy palcami. Robią się grudki, którymi posypujemy ciasto.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ja robię od razu podwójną porcję, bo co robić z pozostałą połówką paczki drożdży? Tylko do tej podwójnej porcji trzeba mieć naprawdę wielką miskę 🙂