CIASTO DROŻDŻOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe na talerzu

Ten przepis na ciasto drożdżowe jest ekspresowy i bezstresowy. Składniki szykuje się i łączy ze sobą nie dłużej niż dziesięć minut. Potem ciasto pozostawia się do wyrośnięcia na trzy godziny. Na koniec przekłada do foremek i piecze. Można zacząć rano – będzie akurat do popołudniowej herbatki.

ciasto drożdżowe

SKŁADNIKI

Do dużej miski wsypujemy/wlewamy składniki w tej kolejności:

  • ¾ szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka
  • ½ paczki drożdży
  • ½ szklanki cukru + cukier waniliowy
  • 3 całe roztrzepane jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki.
mieszanie ciasta drożdżowego

WYKONANIE

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika) na 3 godziny. Pamiętajcie że z drożdżami obchodzimy się jak z noworodkiem – mleko może być tylko ciepłe, nie gorące, podobnie piekarnik (zagrzewamy go troszeczkę i wyłączamy). Drożdżowe nie lubi też przeciągów, otwartych okien itp.

Po trzech godzinach, kiedy ciasto tak urośnie, że aż samo „wychodzi” z miski, dodajemy rodzynki i/lub skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do foremek keksówek (ciasto jest dosyć gęste).

Zamiast rodzynek czy pomarańczowej skórki na wierzch można położyć owoce (w lecie np. śliwki, a zimą mrożone wiśnie; najlepiej powpychać je trochę palcem pod ciasto, żeby się nie spaliły). Można też całość posypać kruszonką. Robi się ją tak: trochę mąki, cukru i masła mieszamy razem w małej miseczce, wyrabiamy palcami. Robią się grudki, którymi posypujemy ciasto.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

wiśnie
ciasto drożdżowe

Ja robię od razu podwójną porcję, bo co robić z pozostałą połówką paczki drożdży? Tylko do tej podwójnej porcji trzeba mieć naprawdę wielką miskę 🙂

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe na talerzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *