Pyszna pasta do kanapek na śniadanie bądź kolację. Przepis, który podaję poniżej jest orientacyjny – można do pasty dodać pięćdziesiąt gramów łososia zamiast stu lub więcej kiszonych ogórków.
Jest to pasta raczej wysokokaloryczna, ale jest tu kilka fajnych składników. Ogórki kiszone (jak inne kiszonki) pomagają w budowaniu naszej mikroflory jelitowej. Avocado wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, wątroby i układu immunologicznego. Łosoś z kolei to bogate źródło białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawiera też witaminy A, D i E. Jeśli możemy, wybierajmy łososia dzikiego – ma mniej metali ciężkich i dioksyn od tych hodowlanych.
PASTA – SKŁADNIKI
PASTA – WYKONANIE
Łososia, ogórki kiszone i avocado pokroić w drobną (ok. ½ cm kostkę). Posiekać koperek. Wymieszać wszystkie składniki w misce, dodać majonez i doprawić pieprzem. Ja tej pasty dodatkowo nie doprawiam solą, gdyż w składzie jest już słona ryba. Podawać z pieczywem. Smacznego!