Dziś przepis na potrawę kuchni indyjskiej, a w każdym razie na moją jej interpretację. Jest to aktualnie według mojego syna „najbardziej ulubiony posiłek ze wszystkich dań, które mamo gotujesz”. Lepszej rekomendacji chyba wam nie trzeba
Chicken Tikka Masala nauczyłam się gotować w Londynie gdzieś między 1996 a 1998 rokiem
To wtedy poznałam markę Patak’s – wówczas korzystałam z ich pasty-bazy na sos, teraz kupuję sos gotowy (znajdziecie go w działach z kuchnią orientalną w wielu supermarketach) i dodaję do niego kilka moich składników.
Kurczaka podaję z ryżem basmati i chlebkami naan własnej roboty. Syn ma rację: to naprawdę jest pycha!
KURCZAK TIKKA MASALA – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE I DOKŁADKI
– 500 g filetów z piersi kurczaka
– 1 słoik sosu Patak’s Tikka Masala
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 papryki
– 1 puszka krojonych pomidorów (ja używam firmy Metelliana)
– olej do smażenia.
– pęczek świeżej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– trochę soku z cytryny
– 2 łyżki jogurtu naturalnego.
KURCZAK TIKKA MASALA – WYKONANIE
Zaczynam od umycia i pokrojenia piersi kurczaka w kostkę. Układam mięso w szklanym naczyniu i zalewam go połową zawartości słoika sosu Tikka Masala i zostawiam na kilka godzin.
Kurczaka wstawiam do piekarnika i piekę około pół godziny – w ostatniej fazie wybieram tryb grill, by kawałki kurczaka ładnie się zrumieniły.
Na ciepłą patelnię wlewam olej, wrzucam posiekaną w kostkę cebulę, paprykę oraz czosnek. Gdy się zrumienią wlewam puszkę pomidorów i resztkę sosu Tikka Masala ze słoika. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję kurczaka i duszę wszystko razem przez około kwadrans. W tym czasie gotuję tez ryż basmati i piekę chlebki naan w piekarniku. Po wyłączeniu sosu z dodaję sok z cytryny, posiekane liście kolendry i 2 łyżki jogurtu naturalnego.
CHLEBKI NAAN – SKŁADNIKI
– 0,25 l mleka
– 125 ml jogurtu naturalnego
– ½ kg mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej*
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko (opcjonalnie)
– 1 łyżka roztopionego masła.
– na wierzch placków: nasiona czarnuszki, masło, czosnek.
*Zamiast proszku do pieczenia i sody można dać 10 g drożdży świeżych lub suszonych.
CHLEBKI NAAN – WYKONANIE
Wszystkie składniki mieszam w misce, ciasto chwilę wyrabiam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni C. Dzielę ciasto na kilka mniejszych porcji. Rozwałkowuję je na placki na stolnicy podsypanej mąką. Układam na natłuszczonej blaszce, smaruję czosnkowym masłem i posypuję nasionami czarnuszki. Wstawiam do gorącego piekarnika na 15 minut (aż się zrumienią).
Smacznego!