SOS PIECZARKOWY

Tym razem coś dla wielbicieli kaszy gryczanej i pieczarek. Nauczyłam się robić to danie od taty. Przygotowanie tego sycącego posiłku zajmie dosłownie tyle, ile gotuje się kasza, czyli około 20 minut. 
Świetna propozycja na jesienno-zimowe wieczory.

sos-pieczarkowy-z-kasza-gryczana

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– 1 spora cebula

– 8 niedużych pieczarek

– olej do smażenia

– ziele angielskie

– liść laurowy

– 2 łyżki mąki

– 100 g kaszy

– sól i pieprz do smaku

– łyżka gęstej śmietany.

sos-pieczarkowy

WYKONANIE

Do rondelka wlać wodę, osolić, poczekać aż zacznie wrzeć i wrzucić do niej kaszę gryczaną.

Na ciepłą patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a gdy się zrumieni, pokrojone w plasterki pieczarki.

Gdy warzywa już się usmażą, na środku patelni zrobić miejsce, przesiać w nie przez sitko 2 łyżki mąki, zrumienić. Zasmażkę wmieszać w warzywa, dolać gorącej wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku i dusić pod przykryciem około kwadransa, dolewając wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania do sosu dodać łyżkę gęstej śmietany.

Podawać z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

sos-pieczarki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *