KURCZAK TIKKA MASALA I CHLEBKI NAAN

Dziś przepis na potrawę kuchni indyjskiej, a w każdym razie na moją jej interpretację. Jest to aktualnie według mojego syna „najbardziej ulubiony posiłek ze wszystkich dań, które mamo gotujesz”. Lepszej rekomendacji chyba wam nie trzeba 🙂

Chicken Tikka Masala nauczyłam się gotować w Londynie gdzieś między 1996 a 1998 rokiem 😉

To wtedy poznałam markę Patak’s – wówczas korzystałam z ich pasty-bazy na sos, teraz kupuję sos gotowy (znajdziecie go w działach z kuchnią orientalną w wielu supermarketach) i dodaję do niego kilka moich składników.

Kurczaka podaję z ryżem basmati i chlebkami naan własnej roboty. Syn ma rację: to naprawdę jest pycha!

tikka-masala

KURCZAK TIKKA MASALA – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE I DOKŁADKI

– 500 g filetów z piersi kurczaka

– 1 słoik sosu Patak’s Tikka Masala

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 2 papryki

– 1 puszka krojonych pomidorów (ja używam firmy Metelliana)

– olej do smażenia.

– pęczek świeżej kolendry

– sól i pieprz do smaku

– trochę soku z cytryny

– 2 łyżki jogurtu naturalnego.

sos-tikka-masala-pomidory

KURCZAK TIKKA MASALA – WYKONANIE

Zaczynam od umycia i pokrojenia piersi kurczaka w kostkę. Układam mięso w szklanym naczyniu i zalewam go połową zawartości słoika sosu Tikka Masala i zostawiam na kilka godzin.

Kurczaka wstawiam do piekarnika i piekę około pół godziny – w ostatniej fazie wybieram tryb grill, by kawałki kurczaka ładnie się zrumieniły.

Na ciepłą patelnię wlewam olej, wrzucam posiekaną w kostkę cebulę, paprykę oraz czosnek. Gdy się zrumienią wlewam puszkę pomidorów i resztkę sosu Tikka Masala ze słoika. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję kurczaka i duszę wszystko razem przez około kwadrans. W tym czasie gotuję tez ryż basmati i piekę chlebki naan w piekarniku. Po wyłączeniu sosu z dodaję sok z cytryny, posiekane liście kolendry i 2 łyżki jogurtu naturalnego.

tikka-ryz-chlebki-naan

CHLEBKI NAAN – SKŁADNIKI

– 0,25 l mleka

– 125 ml jogurtu naturalnego

– ½ kg mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia*

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej*

– 1 łyżeczka soli

– 1 jajko (opcjonalnie)

– 1 łyżka roztopionego masła.

– na wierzch placków: nasiona czarnuszki, masło, czosnek.

*Zamiast proszku do pieczenia i sody można dać 10 g drożdży świeżych lub suszonych.

chlebki-naan-blaszka

CHLEBKI NAAN – WYKONANIE

Wszystkie składniki mieszam w misce, ciasto chwilę wyrabiam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni C. Dzielę ciasto na kilka mniejszych porcji. Rozwałkowuję je na placki na stolnicy podsypanej mąką. Układam na natłuszczonej blaszce, smaruję czosnkowym masłem i posypuję nasionami czarnuszki. Wstawiam do gorącego piekarnika na 15 minut (aż się zrumienią).

Smacznego!

kurczak-tikka-masala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *