Dziś przepis na potrawę kuchni indyjskiej, a w każdym razie na moją jej interpretację. Jest to aktualnie według mojego syna „najbardziej ulubiony posiłek ze wszystkich dań, które mamo gotujesz”. Lepszej rekomendacji chyba wam nie trzeba 🙂
Chicken Tikka Masala nauczyłam się gotować w Londynie gdzieś między 1996 a 1998 rokiem 😉
To wtedy poznałam markę Patak’s – wówczas korzystałam z ich pasty-bazy na sos, teraz kupuję sos gotowy (znajdziecie go w działach z kuchnią orientalną w wielu supermarketach) i dodaję do niego kilka moich składników.
Kurczaka podaję z ryżem basmati i chlebkami naan własnej roboty. Syn ma rację: to naprawdę jest pycha!
KURCZAK TIKKA MASALA – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE I DOKŁADKI
– 500 g filetów z piersi kurczaka
– 1 słoik sosu Patak’s Tikka Masala
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 papryki
– 1 puszka krojonych pomidorów (ja używam firmy Metelliana)
– olej do smażenia.
– pęczek świeżej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– trochę soku z cytryny
– 2 łyżki jogurtu naturalnego.
KURCZAK TIKKA MASALA – WYKONANIE
Zaczynam od umycia i pokrojenia piersi kurczaka w kostkę. Układam mięso w szklanym naczyniu i zalewam go połową zawartości słoika sosu Tikka Masala i zostawiam na kilka godzin.
Kurczaka wstawiam do piekarnika i piekę około pół godziny – w ostatniej fazie wybieram tryb grill, by kawałki kurczaka ładnie się zrumieniły.
Na ciepłą patelnię wlewam olej, wrzucam posiekaną w kostkę cebulę, paprykę oraz czosnek. Gdy się zrumienią wlewam puszkę pomidorów i resztkę sosu Tikka Masala ze słoika. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję kurczaka i duszę wszystko razem przez około kwadrans. W tym czasie gotuję tez ryż basmati i piekę chlebki naan w piekarniku. Po wyłączeniu sosu z dodaję sok z cytryny, posiekane liście kolendry i 2 łyżki jogurtu naturalnego.
CHLEBKI NAAN – SKŁADNIKI
– 0,25 l mleka
– 125 ml jogurtu naturalnego
– ½ kg mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej*
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko (opcjonalnie)
– 1 łyżka roztopionego masła.
– na wierzch placków: nasiona czarnuszki, masło, czosnek.
*Zamiast proszku do pieczenia i sody można dać 10 g drożdży świeżych lub suszonych.
CHLEBKI NAAN – WYKONANIE
Wszystkie składniki mieszam w misce, ciasto chwilę wyrabiam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni C. Dzielę ciasto na kilka mniejszych porcji. Rozwałkowuję je na placki na stolnicy podsypanej mąką. Układam na natłuszczonej blaszce, smaruję czosnkowym masłem i posypuję nasionami czarnuszki. Wstawiam do gorącego piekarnika na 15 minut (aż się zrumienią).
Smacznego!