Ta sałatka to kolejny sposób na oszukanie dzieci, czyli wciśnięcie im zieleniny. Młodzież zazwyczaj lubi kurczaka, ale sałatę już niekoniecznie. Tu nie ma wyboru – musi zjeść wszystko razem.
Sałatkę wymyślił włoski kucharz Caesar Cardini. Połączenie kurczaka, grzanek, parmezanu i oblepiającego wszystko sosu jest przepyszne, choć danie do najbardziej dietetycznych nie należy.
No ale najważniejsze, że jest w nim ta niskokaloryczna zielenina 🙂
SKŁADNIKI
– 200 g filetów z piersi kurczaka
– marynata do kurczaka: czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek, sok z cytryny, oliwa z oliwek
– duża główka rzymskiej sałaty lub 2 małe
– kawałek parmezanu
– sól, pieprz
– sos: po 2 łyżki majonezu, soku z cytryny, sosu Worcester, rozmiażdżony ząbek czosnku
– kawałek bagietki pokrojonej w kostkę.
WYKONANIE
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, zamarynować, odstawić.
Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki, włożyć do miski. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz.
W miseczce wymieszać sos, dolać do sałaty. Na tarce o małych oczkach zetrzeć parmezan.
Na gorącą patelnię wrzucić kurczaka i usmażyć na złoto. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną bagietkę i zrumienić. Wrzucić kurczaka i grzanki na sałatę. Posypać parmezanem. Podawać.
Smacznego!