Tym razem coś dla wielbicieli kaszy gryczanej i pieczarek. Nauczyłam się robić to danie od taty. Przygotowanie tego sycącego posiłku zajmie dosłownie tyle, ile gotuje się kasza, czyli około 20 minut.
Świetna propozycja na jesienno-zimowe wieczory.
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
– 1 spora cebula
– 8 niedużych pieczarek
– olej do smażenia
– ziele angielskie
– liść laurowy
– 2 łyżki mąki
– 100 g kaszy
– sól i pieprz do smaku
– łyżka gęstej śmietany.
WYKONANIE
Do rondelka wlać wodę, osolić, poczekać aż zacznie wrzeć i wrzucić do niej kaszę gryczaną.
Na ciepłą patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a gdy się zrumieni, pokrojone w plasterki pieczarki.
Gdy warzywa już się usmażą, na środku patelni zrobić miejsce, przesiać w nie przez sitko 2 łyżki mąki, zrumienić. Zasmażkę wmieszać w warzywa, dolać gorącej wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku i dusić pod przykryciem około kwadransa, dolewając wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania do sosu dodać łyżkę gęstej śmietany.
Podawać z kaszą i kiszonym ogórkiem.
Smacznego!