PIEROGI

Mam w głowie taki obrazek: w malutkiej kuchence ja i moje dwie siostry stoimy wkoło stolnicy. Gadamy, śmiejemy się i lepimy pierogi. Pomiędzy nami krąży mama zawiadująca całą produkcją: dorabia ciasta, wrzuca kolejną porcję gotowych pierogów na bulgoczący wrzątek, a od czasu do czasu rzuca w naszą stronę uwagi techniczne, na przykład takie: musicie lepiej sklejać brzegi, bo rozłażą się w gotowaniu.

pierogi-ruskie-na-talerzu

Cztery kobiety do jednej potrawy – może dlatego pierogi zawsze jawiły mi się jako pracochłonne danie. Po latach uważam, że wcale takie być nie musi. Ja dzielę pracę na dwa etapy – w pierwszym szykuję nadzienie (np. rano), a za ciasto i lepienie zabieram się po południu. I zawsze zapraszam do pomocy moje dzieci, by kiedyś mogły powspominać, jak razem z mamą gotowały pierogi.

CIASTO NA PIEROGI – SKŁADNIKI NA OKOŁO 50 SZTUK

– kubek gorącej wody (250 g)

– 25 g masła

– pół kilo mąki

– płaska łyżeczka soli

– trochę mąki do pospania stolnicy.

pierogi-ciasto
pierogi-stolnica
pierogi-gotowanie
pierogi-po-ugotowaniu

CIASTO NA PIEROGI – WYKONANIE

Ciasto można wyrobić w maszynie (melakser z nożami) lub zagnieść rękami. Ja zaczynam od zagotowania wody w czajniku. Do kubka z gorącą wodą wrzucam kawałek masła, a gdy się roztopi wlewam do miski z mąką i solą. Składniki mieszam widelcem, następnie zagniatam ciasto dłońmi aż będzie jednolite.

Jaka powinna być właściwa konsystencja ciasta? Ciasto nie może być zbyt zbite (będzie się trudno rozwałkowywać, a pierogi wyjdą twarde). Jeśli więc dopiero zaczynacie swoją przygodę z pierogami lepiej nie wsypywać do miski od razu całej mąki tylko dodawać jej po trochu w trakcie zagniatania ciasta aż osiągnie ono konsystencję miękkiej plasteliny.

pierogi-ciasto-na-stolnicy
pierogi-ruskie-nadzienie

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy szklanką kółka. Do kółek wkładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotujemy je przez 4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz. To z czym je podamy zależy od nadzienia. Najczęstszy dodatek: kwaśna śmietana.

PIEROGI RUSKIE – NADZIENIE

– 250 g białego sera

– 3-4 ziemniaki (na oko taka sama objętość jak sera)

– 1 duża cebula

– olej do smażenia

– sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki obrać i ugotować. Zmiażdżyć na gładką masę.

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do ziemniaków. Dodać rozdrobniony biały ser. Wymieszać. Doprawić solą i pierzem.

ziemniaki-rozdrabnianie
smazona-cebulka
bialy-ser
pierogi-z-ziemniakami-i-z-serem

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM – NADZIENIE

– 250 g twarogu

– 100 g kaszy gryczanej

– sól i pieprz do smaku.

Kaszę ugotować, dodać rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić solą i pieprzem.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – NADZIENIE

– 300 g kiszonej kapusty

– 6 pieczarek

– 1 duża cebula

– olej do smażenia

Kapustę kiszoną zalać wodą, pogotować około 30 minut. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i pieczarki i usmażyć na oleju. Kapustę odsączyć z wody, wystudzić, posiekać nożem, połączyć z cebulą i pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

PIEROGI Z JAGODAMI – NADZIENIE

– kilka garści jagód

– łyżeczka cukru.

Jagody umyć, wymieszać z cukrem.

jagody-z-cukrem
pierogi-z-jagodami-nadzienie
pierogi-z-jagodami-talerz

Na koniec zdjęcie talerza (pustego) po pierogach z jagodami. Ależ to jest pycha!

Smacznego!

pierogi-z-jagodami-pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *