SAŁATKA Z GRUSZKĄ I KOZIM SEREM

MO_230308_untitled_-3-2

Tę sałatkę najbardziej lubię wsuwać w maleńkiej knajpce o nazwie Locale mieszczącej się na warszawskim Mokotowie. Pewnego razu tak ją zachwalałam, że siedząca akurat przy stoliku obok właścicielka Locale usłyszała moje „ochy” i „achy” i nawiązała ze mną rozmowę. Przyznałam jej się od razu, że zamierzam odtworzyć to danie w domu, bo z powodu wyprowadzki do Amsterdamu nie mogę wpadać do Locale tak często, jakbym chciała. Na te słowa właścicielka poleciła zapakować dla mnie kawałek koziego sera, co przyjęłam z wielką wdzięcznością. Szef kuchni nie była aż taki miły, nie chciał podzielić się ze mną przepisem na sos – zdradził tylko, że w składzie jest miód i mango. Ale może to i lepiej? Robię swoje wersje tej zieleninki, za każdym razem inną, wymieniam składniki, sos robię na oko. I tak smakuje, choć gdy jestem w Warszawie i umawiam się z koleżankami, lojalnie wracam do Locale.

MO_230308_untitled_-9

Poniżej podaję listę składników i sposób wykonania, ale nie musicie trzymać się kurczowo tego przepisu. Raz dajcie gruszkę, raz mango, a raz truskawki, co tam macie pod ręką. W składnikach wspominam o miodzie, ale ja go nie dodaję – dzięki gruszce i mango sałatka i tak będzie słodkawa.

 

SKŁADNIKI

– około 200 g liściastej zieleniny: rukola, roszponka, rzymska, szpinak

– garść ziaren słonecznika i orzechów nerkowca (lub innych)

– garść ziaren granatu

– pół gruszki pokrojonej w słupki

– 4 truskawki pokrojone w słupki

– pół małej rolady koziego sera

– sól, pieprz

– sos: 2-3 łyżki octu jabłkowego, oliwy z oliwek, kawałek mango, miód (opcjonalnie).

MO_230308_untitled_-13
MO_230308_untitled_-5

WYKONANIE

Liście wsypać do dużej misy, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

W malutkim mikserze połączyć ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód i mango. Wlać do sałaty i wymieszać.

Do miski wrzucić wszystkie pokrojone owoce

Na małej patelni zrumienić orzechy i nasiona słonecznika. Wrzucić do miski.

Na tej samej patelni położyć kilka krążków koziego sera, zrumienić.

Położyć na wierz sałatki. Podawać, gdy ser jeszcze ciepły i płynny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *