To danie dla dzieci-niejadków, a dla rodziców szansa, by przemycić trochę wartościowych składników.
Białko z kurczaka, do tego dużo warzyw i zdrowe sosy na bazie jogurtu czy awokado, jeśli zdecydujecie się na guacamole. Tortille sklepowe mają konserwanty i długi okres przydatności do spożycia, za to domowe placki są łatwe do zrobienia. Można też część białej mąki zamienić na pełnoziarnistą.
KURCZAK
Składniki: 2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki; marynata: sól, pieprz, oregano, rozmaryn, tymianek, ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwa.
Wykonanie: Mięso zamarynować w żaroodpornym naczyniu i zostawić na kilka godzin. Wstawić pod grill w piekarniku, piec 30 minut do zrumienienia lub grillować na patelni.
WARZYWA
Wykonanie: warzywa grillujemy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
SOS JOGURTOWY
SOS GUACAMOLE
TORTILLE
Wykonanie: w misce mieszamy mąkę z solą, olejem i gorącą wodą – najpierw widelcem, a następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut aż stanie się jednolite. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na kwadrans, aby „odpoczęło”. Dzielimy na 8 kulek. Na stolnicy wałkiem robimy cienkie placki wielkości patelni. Rozgrzewamy patelnię z powłoką non-stick i smażymy bez tłuszczu do czasu kiedy na tortilli zrobią się jasnobrązowe plamki. Przewracamy na drugą stronę. Podajemy ciepłe od razu po zdjęciu z patelni. Jeśli placki zbyt długo czekają (np. na talerzu) sztywnieją i trudno zwinąć je w rulon. Dlatego wszystkie składniki tego dania można przygotować wcześniej, a tortille dopiero przed podaniem.
Smacznego!