TORTILLE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

To danie dla dzieci-niejadków, a dla rodziców szansa, by przemycić trochę wartościowych składników.

Białko z kurczaka, do tego dużo warzyw i zdrowe sosy na bazie jogurtu czy awokado, jeśli zdecydujecie się na guacamole. Tortille sklepowe mają konserwanty i długi okres przydatności do spożycia, za to domowe placki są łatwe do zrobienia. Można też część białej mąki zamienić na pełnoziarnistą.

tortilla-sos-kurczak

KURCZAK

Składniki: 2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki; marynata: sól, pieprz, oregano, rozmaryn, tymianek, ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwa.

Wykonanie: Mięso zamarynować w żaroodpornym naczyniu i zostawić na kilka godzin. Wstawić pod grill w piekarniku, piec 30 minut do zrumienienia lub grillować na patelni.

WARZYWA

  • 2 papryki (np. żółta, czerwona, zielona) – pokrojone w paski
  • 2 cebule – pokrojone w pióra
  • 1 cukinia – pokrojona w plasterki
  • Kilka pieczarek.

Wykonanie: warzywa grillujemy na patelni na niewielkiej ilości oleju.

SOS JOGURTOWY

  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • liście świeżej kolendry lub bazylii
  • sok z cytryny
  • sól.

SOS GUACAMOLE

  • 1 dojrzałe avocado (rozgnieść widelcem)
  • sok z jednej limonki
  • 1 mały ząbek czosnku (zmiażdżyć)
  • 1 cm papryczki chili (drobno posiekać)
  • 2 dojrzałe pomidory pokrojone w małe kostki (sam miąższ bez nasion, bez skórki)
  • liście świeżej kolendry (posiekać)
  • sól, pieprz do smaku.
tortille-dodatki
tortille-jogurt-warzywa

TORTILLE

  • 2 szklanki mąki (białej lub miks białej i pełnoziarnistej)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml ciepłej wody.

Wykonanie: w misce mieszamy mąkę z solą, olejem i gorącą wodą – najpierw widelcem, a następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut aż stanie się jednolite. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na kwadrans, aby „odpoczęło”. Dzielimy na 8 kulek. Na stolnicy wałkiem robimy cienkie placki wielkości patelni. Rozgrzewamy patelnię z powłoką non-stick i smażymy bez tłuszczu do czasu kiedy na tortilli zrobią się jasnobrązowe plamki. Przewracamy na drugą stronę. Podajemy ciepłe od razu po zdjęciu z patelni. Jeśli placki zbyt długo czekają (np. na talerzu) sztywnieją i trudno zwinąć je w rulon. Dlatego wszystkie składniki tego dania można przygotować wcześniej, a tortille dopiero przed podaniem.

Smacznego!

 

tortille-ciasto
tortille-z-warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *